Gokväll!

2009-02-23, 21:53:07 / Kategori: Allmänt
När vi stod och rökte på orres altan så såg jag en bisamråtta och det var jätte läskigt...BLÄ ;O Trodde den skulle attackera oss haha men den sprang till grannen och gömde sig där nånstans..uschbusch

Det kom ingen Desperatehousewives idag heller ;/ Suck! men får väl vänta till nästa vecka..

Vi kollade förresten på The day the earth stood still..Den var helt ok! ..

Fakta om bisamråttor:

Bisam (Ondatra zibethicus), även kallad bisamråtta, myskråtta eller småbäver, är en stor, vattenlevande sork med brun, vattenavstötande päls, simhud på bakfötterna och en naken svans, som är tillplattad från sidorna. Den har en kroppslängd på 30-40 cm, svanslängd på 20-28 cm och vikt upp till 2 kg.


Djuret lever i sjöar, lugna åar och kustnära havsområden. Bisamråttan bygger gärna bäverliknande hyddor på grunt vatten. Den kan även gräva gångar i stränderna. I Amerika är det inte ovanligt att den bebor övergivna bäverhyddor. Den simmar utmärkt med hjälp av svansen och kan vara under vatten i 20 min. Bisam äter framför allt vattenväxter, men kan också ta musslor, grodor, kräftor, fågelungar och mindre sköldpaddor där sådana finnes. Den äter också as, även döda artfränder. Bisam är tystlåten, men kan vid fara klatscha med svansen på bävervis. Ungarna ger ett pipande ljud ifrån sig.


Dess ursprungsområde är Kanada, USA och norra Mexiko, men har spridits i Eurasien tack vare inplantering och flykt från pälsfarmer. Första inplanteringen i Sverige skedde 1944 i Tornedalen (enligt Kai Curry-Lindahl; andra källor anser denna inplantering misslyckad och menar att den invandrat omkring 1950 från Finland). Den har sedan spridit sig längs med Norr- och Västerbottenkusten.





Aja godnatt nu!
Anonym

Sugen på nya skor såhär till våren? Kolla in mina favoriter från Brandos i mitt senaste inlägg :)



Puss och Kram

/Linnéa



2009-02-24, 13:57:44 URL: http://twistandshine.blogg.se/



KOMMENTARER

» NAMN
» E-POST

» URL

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?