Tips för din valp/unghund som bits!

2010-08-30, 00:16:28 / Kategori: I Love Dogs♥
För er som precis skaffat en valp eller har en valp vet kanske att det kliar i deras tänder och vissa kan vara riktigt jobbiga med bitandet, det var min Chico men nu har han lugnat ner sig änligen!
han kan naffsa när han leker men det är inge farligt.
Här kommer bra tips för er dock som behöver hjälp för det!

Det är helt naturligt för en liten valp att bita i saker, och i oss människor. Den använder sin mun på samma sätt som spädbarn gör, det är ett sätt för den upptäcka världen genom att smaka på och bita i olika föremål. Att med våld eller bryska metoder försöka förbjuda en valp att bita kan få olyckliga konsekvenser för hunden längre fram i livet.

I valplådan fanns kullsyskon och valpmamman som lärde den lilla valpen att använda sina vassa tänder med försiktighet. Gjorde det ont när leken blev för häftig, skrek de andra och valpen lärde sig att ta det lilla lugna. Man anser i dag att den viktigaste perioden för inlärning av bithämningen är tiden närmast upp till 10 veckors ålder. Eftersom de flesta uppfödare levererar sina valpar vid åtta veckors ålder, innebär detta att vi som nya valpägare måste ta över den viktiga inlärningen av bithämningen! En valp som inte i tidig ålder fått lära sig var gränsen går, kommer senare i livet få problem med att bita för hårt under lek med både människor och andra hundar, tugga på apportföremål eller apporterad vilt.

En bestämd varning för fysisk bestraffning av valpar som biter!!!

Att fysisk bestraffa en liten valp som biter för hårt är mycket olyckligt för valpens utveckling. Det får till följd att valpen aldrig lär sig att använda sina tänder med försiktighet, och det är ofta just sådana individer som biter när de blir vuxna.

Det är också en uppenbar risk att fysisk bestraffning lär den lilla valpen att anfall är bästa försvar. Den lär sig att ägaren utgör ett hot i stället för en tillgång i livet, och relationen blir därefter förstås. En lite vek individ kommer att lära sig undvika sin ägare, och kanske också andra människor. En mindre vek och tuffare typ kommer att lära sig att den måste försvara sig i tid och otid – ett mycket svårt problem att komma tillrätta med senare i livet.

Ytterligare andra individer kommer att tycka att det är ett rätt så bra sätt att få ägarens fulla uppmärksamhet genom att bita i ägarens händer eller kopplet eller kanske dra och nafsa i ägarens kläder. Att bli straffad kan det kanske vara värt…

Alltså – att den lilla valpen biter är helt naturligt! Men givetvis måste vi på något sätt få bitandet under kontroll. Här följer några förslag på lösning. Och kom ihåg att om det inte fungerar trots träning enligt våra riktlinjer – hör av dig till någon av oss för individuell hjälp. Valpar är individer, och det som hjälper de flesta, fungerar inte nödvändigtvis på just din hund.

Träningsförslag
Till en början tar du som ny ägare över rollen som kullsyskonen och valp-mamman hade hos uppfödaren.

Att börja med.…
Sitt på golvet eller ha valpen i knä, se till att den kan bita i dina händer. Uppmuntra den att bita om det behövs – annars kan ni ju inte träna. Så fort din valp biter för hårt, piper du ”AJ”.

Räcker inte detta för att få den att sluta, skriker du ”AJ” högre, och kombinera detta vid behov med att genast resa dig och lämna valpen. Säg inget utan gå bara tyst men bestämt därifrån. Gå tillbaka efter cirka en halv minut och fortsätt leka med valpen på samma sätt som tidigare. Upprepa så fort den biter för hårt.

Använd inga svenska ord utan försök pipa/skrika som valparna skulle ha gjort i valplådan. Din lilla hund har inte chans förstå svenska språket i det skedet!

Gå vidare i träningen….
Snart märker du att din valp börjar ana vad som gäller i umgänget med mänskliga händer. Då är det dags att steg för steg öka kraven. Så fort den biter för hårt i dina händer eller fötter, tar i oförsiktigt på något sätt, skriker du genast ”AJ” och lämnar den. För varje gång accepterar du mindre och mindre tryck från valpens tänder, du blir så att säga allt ömtåligare!

Till sist tål den stackars människan bara att valpen använder läpparna eller håller tänderna absolut stilla på människohud. I det här läget kan du också lägga till nya regler, som till exempel att din valp aldrig någonsin får nudda med tänderna vid ditt ansikte, bara slicka eller vänligt puffa med munnen.

Kom ihåg att.…
Träningen hittills går ut på att lära valpen använda sina tänder försiktigt och att människor är väldigt ömtåliga.
Du har ännu inte lärt den att inte bita alls.


Tandömsning
De flesta valpar ömsar tänder vid cirka fyra månaders ålder. Behovet att bita och gnaga ökar under denna period; se därför till att det finns lämpliga tuggleksaker för valpen att gnaga på. Det är också viktigt att vi som hundägare kollar att de nya tänderna kommer på plats och att mjölktänderna lossnar och försvinner. Ibland fungerar inte detta som naturen avsett, och du måste då kontakta veterinär för att få hjälp med att ta bort mjölktänderna så att din hund får ett korrekt bett.

Fortsätt träna….
När de nya tänderna – som alls inte är lika eländigt vassa som mjölktänderna – är på plats, kan du förfina valpens bithämning genom att lära den att man får inte använda tänderna alls på mänsklig hud. Gör som tidigare – pip ”AJ” och lämna den så fort du känner tänderna mot din hud. Så länge den uppför sig och inte biter, sitter du kvar och leker med den, klappar och smeker den och låter den tugga på andra saker. Det är av största vikt att din valp, och även den vuxna hunden, har en mängd olika saker och ben att tugga på.

Du kan nu också pröva att i stället för att skrika aj och lämna den, bli helt passiv och ta bort leken och kontakten för ett ögonblick. När valpen då släpper greppet med munnen, belönar du detta genom att åter börja klappa den. Ganska snart kommer din valp nu att se sambandet och släppa greppet, och om du vill kan du då döpa detta beteende till något. Till exempel ”LOSS” eller ”SLÄPP”, och belöna med en liten godisbit.

Andra människor
Ta din roll som flockledare på allvar och instruera alla i familjen och alla som kommer i kontakt med din valp hur de ska bete sig när valpen biter. Alltså samma regler som för dig själv, skrika ”AJ” och lämna den.

Speciell uppmärksamhet krävs av dig när barn är närvarande. Du kan då använda det inlärda svenska ordet SLÄPP eller vad du valt att kalla det. Belöna genast. Barn som valpen ska umgås med kan lära sig att använda ordet själva – visa hur det ska gå till, och var noga med belöningen!

Slutligen ett litet tips
Undvik alltid att dra åt dig handen om en hund har fattat tag i den med sina tänder. Hundar är ju rovdjur, och har en reflex som innebär att om ”bytet” – i detta fall din hand – försöker fly undan, sjunker tänderna med automatik ner djupare för att hålla fast bytet.

Så vårt råd är att hålla händerna alldeles stilla och träna som vi beskrivit ovan.
-ur hundakuten


Lycka till!


KOMMENTARER

» NAMN
» E-POST

» URL

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?